^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

"Cztery pory roku w kuchni babci"- projekt KGW z Kobiernic.

  W Domu Kultury w Kobiernicach odbyło się spotkanie podsumowujące projekt „ Cztery pory roku w kuchni babci ”.

Projekt ten  obejmował warsztaty kulinarne dla członkiń Koła Gospodyń Wiejskich z Kobiernic, będące cyklem spotkań poświęconych przypomnieniu tradycyjnego sposobu odżywiania i potraw, które nasze babcie, mamy przygotowywały z dostępnych produktów wg starodawnych receptur i przepisów.Spotkania służyły podwyższeniu świadomości mieszkańców Gminy Porąbka na temat  „ starodawnego żywienia” oraz dostarczeniu konkretnych przepisów i umiejętności przygotowania wybranych potraw.
Symbolicznego otwarcia spotkania dokonała Pani Stanisława Kawłatow – sołtys sołectwa Kobiernice, która dziękując wszystkim za pomoc w realizacji przedmiotowego projektu, szczególną uwagę zwróciła na niebywałe wręcz zaangażowanie kobiernickich gospodyń. Okazało się nieocenione w czasie  przeprowadzenia wszystkich działań związanych z przygotowaniem samych warsztatów kulinarnych oraz ich późniejszym przeprowadzeniem, aż do momentu uroczystego podsumowania projektu.                                       

     O potrzebie podejmowania działań integrujących lokalną społeczność i służących jednocześnie propagowaniu miejscowego folkloru i dziedzictwa, mówiła również Pani Danuta Kożusznik - Prezes Zarządu Rejonowego Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Bielsku-Białej, która od wielu lat jest zaangażowana w działania na rzecz  Kół Gospodyń Wiejskich.

    Czesław Bułka – Wójt Gminy Porąbka, zwrócił uwagę na bardzo istotny aspekt, jakim są małe inicjatywy lokalne, które angażują miejscową społeczność, w istotny sposób przyczyniając się do budowania miejscowego kapitału społecznego

W trakcie spotkania, wszystkim uczestniczkom projektu wręczone zostały pamiątkowe certyfikaty potwierdzające udział w warsztatach kulinarnych. 
   Wybrane przepisy kulinarne zebrane zostaną w promocyjnej publikacji książkowej, której wydanie planowane jest w najbliższej przyszłości.

źródło: tekst i zdjęcia UG Porąbka.

http://www.porabka.pl/index.php?str=41&id=875

12274629 918345731578008 4686627862899193725 n

 

12247055 918345948244653 5209405829718841756 n

 

12241789 918346178244630 3566922369878133893 n

 

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com