^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

NOMINOWANI DO KONKURSU PRODUCENT HODOWCA TRZODY CHLEWNEJ

Nominowani do Konkursu Producent – Hodowca Trzody Chlewnej

 

Prezentujemy nominowanych z woj. śląskiego do X Edycji Ogólnopolskiego Konkursu na Producenta i Hodowcę Trzody Chlewnej, który odbywa się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Prezesów ARiMR i ARR.

Teresa i Grzegorz Pająk pomniejszenie

            Państwo Teresa i Grzegorz Pająkowie mieszkają w Wiśle Wielkiej w powiecie pszczyńskim /woj. śląskie/. Prowadzą gospodarstwo o powierzchni 45 ha specjalizujące się w produkcji żywca wieprzowego oraz w uprawie zbóż i buraka cukrowego. W 2004 roku wybudowali nowoczesną chlewnię w systemie bezściołowym. Budynek składa się z nowoczesnej porodówki na 12 loch, sektora krycia, sektora loch prośnych, odchowalni oraz tuczarni. Dalsze inwestycje w wyposażenie chlewni zrealizowane przez firmę Pro-Agro-Mech znacznie usprawniły codzienne prace przy zwierzętach. Produkcja odbywa się w cyklu zamkniętym. Obecnie stado podstawowe liczy 55 loch. Są to lochy hybrydowe o doskonalej genetyce firm PIC, DanBred oraz Pen Ar Lan. W gospodarstwie uzyskuje się średnio 13 szt. prosiąt w miocie. Prosięta odsadzane są w wieku 28 dni, dzięki czemu uzyskuje się średnio w roku 2,3 mioty od lochy. Średnia mięsność tuczników wynosi 59%. Rocznie sprzedawanych jest około 1300 tuczników do ZM Sokołów za pośrednictwem grupy producenckiej. Żywienie zwierząt oparte jest na własnych zbożach. Dodatkowo kupowane są premiksy, koncentraty, dodatki paszowe firm Agrobil i Schaumann oraz śruta sojowa. Dawki pokarmowe są ściśle zbilansowane i układane przez specjalistów ds. żywienia świń tych firm. Pan Grzegorz znakomicie wykorzystuje fundusze unijne i dzięki nim unowocześnił swój park maszynowy. Gospodarstwo spełnia wymogi cross compliance a także wszystkie inne dotyczące środowiska naturalnego i zagospodarowywania odchodów. Otoczenie wokół budynków cechuje wysoka estetyka. Państwo Pająkowie są laureatami konkursu „Nasze Najpiękniejsze Ogrody” w kategorii: Ogrody przy gospodarstwach rolnych. Prowadzona jest rachunkowość rolna w systemie FADN, dzięki czemu można analizować wyniki produkcyjne. Poznać mocne i słabe strony gospodarstwa a w rezultacie podejmować właściwe decyzje ekonomiczne.

Alojzy LedwońPan Alojzy Ledwoń wraz z żoną Heleną z miejscowości Zborowskie w powiecie lublinieckim /woj. śląskie/ prowadzi gospodarstwo rolno-hodowlane o powierzchni 46 ha, które przejął od swojego ojca i z dużym powodzeniem kontynuuje rodzinną tradycję związaną z produkcją trzody chlewnej. Należy zaznaczyć, że hodowla zarodowa świń prowadzona jest w gospodarstwie już od 1958 roku. Obecnie produkuje się loszki i knurki rasy pbz oraz knurki rasy duroc.W gospodarstwie utrzymywanych jest około 38 macior pod oceną. Produkowany materiał hodowlany sprzedawany jest głównie lokalnym odbiorcom z terenu województwa śląskiego i opolskiego. Sztuki nie sprzedane lub nie zakwalifikowane z hodowli sprzedawane są jako tuczniki o wysokiej mięsności. Na średniej i słabej klasie gruntów rolnych gospodarz uprawia zboża paszowe, głównie pszenżyto, mieszanki zbożowe i jęczmień. Na bazie własnych zbóż i koncentratów z zakupu przygotowuje pasze pełnoporcjowe. Dla poprawy kondycji pól od kilku już lat uprawia poplony korzystając przy tym z programów rolnośrodowiskowych. Zwierzęta utrzymywane są w budynkach na głębokiej ściółce ( sektor młodzieży i tuczu). Stado podstawowe (sektor krycia, porodówka i loch luźnych ) utrzymywane są na płytkiej ściółce. Budynki są zmodernizowane a gospodarstwo wyposażone w płyty obornikowe i zbiorniki na gnojówkę, dzięki czemu spełnia wymogi dobrostanu zwierząt i ochrony środowiska. W ostatnich latach dzięki funduszom unijnym w gospodarstwie zmodernizowano bazę maszynową, zakupiono nowoczesny sprzęt i maszyny uprawowe. Dużą wagę przykłada się także do estetyki, dbałości o czystość i ład: zadbane budynki inwentarskie, utwardzony plac manewrowy i podwórko. Pan Alojzy Ledwoń należy do Opolskiego Związku Hodowców Świń, czynnie działając jako członek komisji rewizyjnej. Mimo absorbującej pracy w gospodarstwie i zaangażowaniu w Opolskim Związku Hodowców Świń, gospodarz znajduje jeszcze czas na pracę społeczna dla dobra swojej wsi, bierze czynny udział we wszelkich pracach Rady Sołeckiej sołectwa Zborowskie i angażuje się w prace Ochotniczej Straży Pożarnej. Wysokie parametry oceny wartości użytkowej stada, zarówno w użytkowości rozpłodowej, jak i tuczne,j zapewniają na wystawach zdobywanie czempionatów w kategorii loszek i knurów (Wystawa Zwierząt Hodowlanych Opole-Bierkowice czy Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych w Zakrzowie).

Arkadiusz ChmielPan Arkadiusz Chmiel z Ornontowic w powiecie mikołowskim /woj. śląskie/ prowadzi gospodarstwo rolne o powierzchni 15 ha, które przejął od dalszej rodziny i z dużym samozaparciem, ale i powodzeniem, ukierunkował je na produkcję trzody chlewnej. Od zawsze ma „ciąg” na rolnictwo, a szczególnie do chowu świń. Na bazie przejętego gospodarstwa wybudował chlewnię w systemie ściółkowym /płytka ściółka/, ale z elastycznym podejściem do tuczu w zależności od sytuacji rynkowej. Uzyskuje się średnio ponad 12 prosiąt w miocie, przy sporadycznych upadkach. Produkcja roślinna, gdzie uprawia się głównie zboża: pszenicę, pszenżyto, jęczmień oraz kukurydzę podporządkowana jest potrzebom żywieniowym świń. Zestaw mieląco-mieszający firmy Zuptor służy do przygotowywania na bazie własnych surowców uzupełnianych koncentratami marki Hendrix firmy Trouw Nutriition Polska mieszanek pełnoporcjowych. Stały nadzór i profilaktyka weterynaryjna prowadzona przez lek. wet. Eugeniusza Aparta sprawia, że nie ma żadnych problemów ze zdrowiem świń. Odsadzanie prosiąt odbywa się nieco późno, jak na nowoczesne standardy, bo nawet w 8 tygodniu ale nie ma żadnych kłopotów z powtórną inseminacją, a tak odchowane prosięta znajdują chętnie nabywców po korzystnej cenie. Chlewnia zmodernizowana jest przez firmę Polnet a gospodarstwo wyposażone w płytę obornikową, dzięki czemu spełnia wymogi dobrostanu zwierząt i ochrony środowiska. W ostatnich latach dzięki funduszom unijnym w gospodarstwie zmodernizowano bazę maszynową oraz zakupiono nowy ciągnik. Zamiłowanie gospodarza do świń sprawia, że ma w planie budowę chlewni bezściołowej na 60 loch ukierunkowanej na produkcję prosiąt. Na potrzeby przyszłego obiektu już wybudowano zbiornik na gnojowicę spełniający najwyższe standardy. Gospodarz liczy na to, że w PROW-ie na lata 2014-2020 znajdzie się możliwość finansowania ze środków unijnych inwestycji związanych z produkcją prosiąt. Pan Arkadiusz pracuje w pobliskiej kopalni „Budryk”, ale za kilka lat uzyska prawa emerytalne, a rolnictwo i chów świń staną się jego przyszłością, to też znamienne dla współczesnego, w historycznych czasach przecież także rolniczego, Śląska.

            Nominowani są także prezentowani na łamach ogólnopolskiego czasopisma specjalistycznego „Trzoda Chlewna” a powołana specjalnie do tego celu kapituła konkursu, w skład której wejdą wybitni naukowcy oraz praktycy ściśle związani z branżą i zagadnieniami hodowli i produkcji świń - wybierze Laureatów.

Podsumowanie Konkursu, wręczenie pucharów oraz nagród, będzie miało miejsce podczas Krajowej Wystawy Zwierząt Hodowlanych, która odbędzie się w dniach od 8 do 10 maja 2015 roku w Poznaniu

Naszym nominowanym życzymy dalszych sukcesów!

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com