^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Zaloguj

Wpisz Imię, Nazwisko i hasło

Użytkownik
hasło

Kalendarz szkoleń

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
10
11
15
16
17
23
24
25
26
Data : wtorek, 26 listopad 2019
27
Data : środa, 27 listopad 2019
28
Data : czwartek, 28 listopad 2019
29
30

Maty ochroną przed ASF

Zastosowanie Mat Dezynfekcyjnych -Bioasekuracja Gospodarstw Przed ASF

IMG 4702

Zasady bioasekuracji i rozszerzający się coraz bardziej ASF sprawiają, ale przecież nie tylko to, konieczność wręcz niezbędność stosowania mat dezynfekcyjnych.

Pełnią one szczególnie ważną role w ochronie trzody chlewnej przed patogenami przenoszonymi na obuwiu przez obsługę, czy też na kołach pojazdów. Istnieje wysokie ryzyko przeniesienia zarazków przez osoby, które z racji swej pracy jednego dnia bywają w kilku gospodarstwach. Dotyczy to w szczególności weterynarza, doradców, serwisu, czy firm transportujących zwierzęta.

Wymiary mat służących do dezynfekcji obuwia osób obsługujących zwierzęta oraz neutralizacji zarazków na kołach pojazdów

Przeznaczenie maty - Do ruchu pieszego: (wejście/wyjście) Długość 1m, Szerokość nie mniejsza niż szerokość wejścia/wyjścia

Przeznaczenie maty - Do ruchu pojazdów: (wjazdy/wyjazdy) Długość nie mniejsza niż obwód największego koła pojazdu wjeżdżającego/wyjeżdżającego, Szerokość nie mniejsza niż szerokość (wjazdu/wyjazdu)

Maty powinny być wykonane z powłoki wytrzymałej na ścieranie. Spodnia strona maty powinna posiadać powierzchnię o właściwościach zapobiegających poślizgowi i przemieszczaniu w trakcie użytkowania. Suwak błyskawiczny umieszczony na obrzeżu pozwala na bezproblemową wymianę wkładu chłonnego.

IMG 4703

Wymiar maty poprzeczny do ruchu pieszego powinien być dostosowany do szerokości wejścia lub przejścia, a wymiar wzdłużny do ruchu na tyle duży (1m), aby każda stopa miała kontakt z matą. Grubość maty zazwyczaj nie przekracza 4 cm w celu zapobieżenia potykania się, ale też powinna charakteryzować się odpowiednią chłonnością. Polecaną praktyką może być prowadzenie harmonogramu cotygodniowego uzupełniania płynu dezynfekcyjnego. Trwałość powłok mat dezynfekujących użytkowanych wewnątrz budynku może wystarczyć nawet na kilka lat. Trwałość maty na zewnątrz budynku jest krótsza. Wkład chłonny z pianki poliuretanowej gromadzi środki dezynfekcyjne, uwalniając je przy nacisku buta lub koła, albo racicy zwierzęcia. Dla zapewnienia skuteczności działania przejazd pojazdu po macie powinien być nie szybszy niż przejście osoby. Obsługa maty polega na sprawdzeniu stanu gąbki wewnętrznej oraz uzupełnieniu płynu bakteriobójczego. Najczęstsze umiejscowienie mat dezynfekcyjnych to przejścia, wejścia, wjazdy do budynków inwentarskich i pomieszczeń towarzyszących. Aby maty właściwie spełniały swoją funkcję, powinny być użytkowane zgodnie z instrukcją, tj. odpowiednio często wymieniane wkłady chłonne i uzupełniane preparatem odkażającym. Należy pamiętać również o myciu i dezynfekcji środków transportu zwierząt. Środek dezynfekcyjny powinien koniecznie mieć potwierdzoną stosownym certyfikatem skuteczność biobójczą wobec patogenów.

IMG 4704

Niecki dezynfekcyjne

Alternatywą dla mat dezynfekcyjnych mogą być wybetonowane zagłębienia wypełnione cieczą bakteriobójczą, jednak w tym przypadku zużycie płynu jest znacznie wyższe, szybko też dochodzi do jego zanieczyszczenia ziemią i nawozem naturalnym. Niecki powinny być zabezpieczone przed dostawaniem się wody pochodzącej z opadów atmosferycznych, aby nie obniżała skuteczności dezynfekcyjnej.

Problemem w budynkach inwentarskich jest przenoszenie cząstek odchodów zwierzęcych na obuwiu osób obsługujących ze strefy przebywania zwierząt do pomieszczeń pomocniczych. Pomocnym urządzeniem w zachowaniu higieny i estetyki jest w tym wypadku myjka do obuwia gumowego. Najprostsza konstrukcja tego typu to dwie szczotki ułożone z włosiem służą do mycia części górnej i powierzchni bocznej buta, a szczotka usytuowana na dole myje spód podeszwy, nieczystości zaś spływają do kratki ściekowej.

Niecki i maty dezynfekcyjne powinny znaleźć się na wyposażeniu każdego gospodarstwa rolnego zajmującego się produkcja zwierzęcą w celu zapewnienia bezpieczeństwa sanitarnego zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz gospodarstwa. Pozwalają także na szybkie i skuteczne chronienie stref objętych kwarantanną lub zagrożeniem chorobami zakaźnymi.