^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Zaloguj

Wpisz Imię, Nazwisko i hasło

Użytkownik
hasło

Kalendarz szkoleń

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
10
11
15
16
17
23
24
25
26
Data : wtorek, 26 listopad 2019
27
Data : środa, 27 listopad 2019
28
Data : czwartek, 28 listopad 2019
29
30

Dzień Kartofla w Parku Etnograficznym w Chorzowie

DSC 0050

W niedzielę 1 października w Chorzowie w Górnośląskim Parku Etnograficznym w organizowanym corocznie „Dniu Kartofla” tradycyjnie nie zabraknie stoiska Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie o/Mikołów. Pracownicy Działu Systemów Produkcji Rolnej na stoisku promocyjnym Ośrodka zaprezentują  najnowsze odmiany ziemniaków jadalnych. Program przedstawia się następująco:

SCENA

13.00 – 13.15  Otwarcie imprezy  –  prowadzenie Marek Szołtysek

13.15 – 13.30  Różne odsłony kartofli – Teresa Giel Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie o/Mikołów

13.30 – 14.00  Zaproszenie na wykopki, przerwa na scenie

14.00 – 14.20  Kilka słów o kiszeniu kapusty – Damian Adamczak

14.20 – 15.00  obrzęd kartoflowy wykonany przez KGW Jaśkowiczanki

15.00 – 15.10  Topinambur „źródło zdrowia” –  Jacek Wołowski

15.10 – 15.20  O chlebie kartoflanym – Piekarnia Matka Natura

15.20 – 16.05  Przedstawienie EKOSZOPA pt. ”Idea zrównoważonego rozwoju wzorem życia w zgodzie z naturą”

16.05 – 17.00  Występ Kapeli Rube Świnÿe

TEREN:

Kręgi ogniskowe–  pieczenie jabłek i kartofli, pieczonki

Piec chlebowy z Landka ( przy chałupie z Goleszowa ) –  wypiek chleba

Wykopki ( pole koło chałupy zielarki )

Chałupa ze Strzemieszyc – KGW Twardowice

Chałupa z Panewnik – KGW Jaśkowiczanki

Mała łąka – KGW Niwczanki z Poręby

Zagroda Sołtysa – szatkowanie i deptanie kapusty 

Podczas "Dnia Kartofla" udzielając konsultacji i wywiadów obsługujący stoisko specjaliści popularyzują  zadania doradztwa rolniczego oraz wybrane zagadnienia z uprawy i ochrony ziemniaka. 

DSC 0029