^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Byliśmy na Dniu Otwartych Drzwi w Skierniewicach

Kopia 2Wykład Skierniewice Zdjęcie0340

 

W dniu 24 czerwca br. Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach gościł na warzywniczych obiektach doświadczalnych producentów warzyw oraz przedstawicieli służb doradczych z całej Polski. Celem spotkania była prezentacja i popularyzacja doświadczeń i badań prowadzonych w szklarni doświadczalnej, tunelach, mikropoletkach oraz Polu Doświadczalnym. W Pracowni Grzybów Jadalnych zaprezentowano doświadczenia z zakresu uprawy pieczarek i boczniaka. Pracownicy Zakładu Genetyki, Hodowli i Biotechnologii przedstawili nowe odmiany mieszańcowe ogórków polowych wyhodowane
w Skierniewicach. W punkcie konsultacyjnym projektu „Polskie szczepy Trichoderma w ochronie roślin i zagospodarowaniu odpadów organicznych.” można było się dowiedzieć dlaczego warto zainteresować mikroorganizmami wspomagającymi wzrost i chroniącymi rośliny przed czynnikami stresowymi, głównie organizmami chorobotwórczymi.

Główne zagrożenia chorobami w uprawie warzyw w 2014 roku oraz kierunki badań z zakresu ochrony warzyw szeroko omówił prof. J.Robak z Zakładu Ochrony Roślin Warzywnych. Prelegent wskazał, że obecny przebieg pogody (ciepłe dni, wilgotne noce, przelotne opady) sprzyjają nie tylko wegetacji roślin ale również rozwojowi groźnych chorób warzyw, takich jak: mączniak rzekomy na cebuli, zaraza ziemniaka i bakterioza na pomidorach uprawianych w polu i nieogrzewanych tunelach foliowych oraz mączniaka rzekomego i bakteryjnej kanciastej plamistości ogórków w uprawie polowej. Profesor podkreślił, że wciąż poważnym zagrożeniem w ochronie roślin kapustowatych jest kiła kapusty. W Instytucie Ogrodnictwa prowadzone są prace nad udoskonaleniem zwalczania tej choroby, które polegają na zintegrowaniu metod profilaktycznych z ochroną biologiczną i agrobiologiczną. Jednym z elementów integrowanej metody jest uprawa odpowiednich gatunków roślin przedplonowych na zakażonych glebach, które w naturalny sposób obniżają stopień zasiedlenia sprawcy kiły. W opracowaniu jest metoda polegająca na uprawie roślin chwytnych będących żywicielami patogena. W badaniach stwierdzono, że uprawa roślin chwytnych prowadzi do częściowego lub całkowitego oczyszczenia zakażonej gleby
z zarodników kiły, dzięki przerwaniu pełnego cyklu biologicznego patogena. Wykładowca zwrócił uwagę na nową chorobę kapusty głowiastej, której sprawcą są grzyby z rodzaju Fusarium. Pierwsze objawy fuzaryjnego gnicia główek zaobserwowano w Polsce w 2012 roku. Choroba występuje w okresie przedzbiorczym oraz w okresie długotrwałego przechowania. Może być mylona z szarą pleśnią. Po zainfekowaniu, na liściach pojawiają się okrągłe, wodniste plamy otoczone brązowo szarą obwódką. Z czasem na główkach pojawia się obfita biała, puszysta grzybnia z pomarańczowo-brązowymi skupieniami zarodników charakterystycznych dla tego gatunku Fusarium. Choroba może również występować na innych gatunkach warzyw i roślin kapustowatych.

Uczestnicy spotkania w Skierniewicach mieli możliwość wysłuchania bardzo ciekawych wykładów pracowników z Pracowni Entomologii Roślin Warzywnych. Wykłady dotyczyły ochrony warzyw przed szkodnikami. Pokazano m.in. nowy sposób ustawienia tablic lepowych do wczesnego sygnalizowania nalotu połyśnicy marchwianki. Omówiono skuteczność zabiegów zwalczania śmietki kapuścianej z zastosowaniem monitoringu
w oparciu o pułapki feromonowe. Przy braku zapraw owadobójczych, precyzyjne diagnozowanie nalotu połyśnicy i śmietki jest niezwykle istotne dla ustalenia terminu skutecznej ochrony przed tymi szkodnikami. Zabiegi chemiczne przeprowadzone nieterminowo są nieskuteczne i nie minimalizują strat powodowanych przez szkodniki. Ponadto przedstawiono zastosowanie deszczowania roślin jako metody do ograniczania liczebności populacji gąsienic rolnicy zbożówki. W czasie wykładów dużo uwagi poświęcono czynnej ochronie owadów pożytecznych na polach uprawnych.

Na polach doświadczalnych odbyła się m.in. prezentacja doświadczeń z zakresu zwalczania chorób i chwastów roślin warzywnych, uprawy papryki w tunelach foliowych, nawożenia fasoli. Zainteresowani zwiedzali doświadczenia szklarniowe z pomidorem. Wydarzeniu towarzyszył pokaz pracy opryskiwaczy polowych wyposażonych w belkę z nadmuchem powietrza, kiermasz wydawnictw Instytutu Ogrodnictwa oraz panorama firm
z branży warzywniczej oferujących producentom sprzęt, środki produkcji i usługi.
Podczas pokazu prof. R.. Hołownicki z Zakładu Agroinżynierii omówił kluczowe zasady poprawnego przygotowania opryskiwacza do pracy , w tym dobór odpowiednich rozpylaczy. Pokaz pracy opryskiwaczy był bardzo udany. Wiejący wiatr bardzo dokładnie pokazał efekt minimalizacji znoszenia cieczy z zastosowaniem belki z nadmuchem powietrza.

Uczestnicy Dnia Otwartego mogli skorzystać z konsultacji i doradztwa indywidualnego pracowników Instytutu.

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com