^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Zaloguj

Wpisz Imię, Nazwisko i hasło

Użytkownik
hasło

Kalendarz szkoleń

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
4
Data : środa, 4 grudzień 2019
5
8
9
13
14
15
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

XIX edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

28 lipca w chorzowskim Parku Etnograficznym odbył się finał regionalny konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepszą potrawę regionalną. Organizatorem centralnym konkursu odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze związkami województw RP i ośrodkami doradztwa rolniczego. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finału konkursu w naszym regionie jest Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie oraz Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego. Do udziału w tegorocznej edycji konkursu zakwalifikowano 59 produktów oraz 9 zespołów w części gastronomicznej. Komisje konkursowe przyznały wiele nagród równorzędnych i wyróżnień. Trzy produkty i dwie potrawy otrzymały nominacje do nagrody „Perła 2019”. Wręczane nastąpi tradycyjnie podczas Wielkiego Finału Konkursu 29 września.
Wyniki konkursu
CZĘŚĆ GASTRONOMICZNA
• I miejsce – KGW Popielów – Radziejów za zupę z marchwi na mleku oraz wieprzowinę po śląsku z gałuszkami
oraz
• I miejsce - KGW Ornontowice za rosół z perliczki i chachor szałot z kotletem z kością
• II miejsce – KGW Dębieńsko za rosół z młodzika (młodego gołębia) i młodzika po śląsku z kartoflami i buraczkami
• III miejsce – Stowarzyszenie Krzewienia Kultury i Dawnych Tradycji Gminy Wręczyca Wielka za zupę ogórkową i gulasz z dzika z placuszkami ziemniaczanymi
Nominacje do nagrody „Perła 2019” dla:
• KGW Popielów – Radziejów za zupę z marchwi na mleku oraz wieprzowinę po śląsku z gałuszkami
• KGW Ornontowice za rosół z perliczki i chachor szałot z kotletem z kością
PRODUKTY
Kategoria: Produkty pochodzenia zwierzęcego
Produkty i przetwory mięsne
I nagroda:
• PPUH Stanisław Panek za cieszyńską kitę wędzoną
• Partycja Silezin za schab z liściem
Produkty mleczne
I nagroda:
• Anna Ptasińska za ser biały kozi
Miody:
I nagroda:
• Krzysztof i Kacper Widuch za miód lipowy
Wyróżnienia w kategorii - produkty pochodzenia zwierzęcego:
• Marian Garbaciak „Gospodarstwo Hodowlane Kóz Mlecznych” za twarożek kozi
• OSM w Krzepicach za twaróg krzepicki
Kategoria: Produkty pochodzenia roślinnego
Przetwory owocowe:
I nagroda
• „Ogródek Dziadunia” Czesław Ślusarczyk Spółka Jawna za konfiturę z płatków róży Różana Mgiełka
Produkty zbożowe:
I nagroda:
• Ryszard Halabowski Gospodarstwo Rolne za chleb żytni na zakwasie
Wyroby cukiernicze:
I nagroda :
ZPHU „Ba-Ja” s.c. J.Babula, D.Janicka za ciastka maślane orzechowe
Wyróżnienia w kategorii - produkty pochodzenia roślinnego:
• Bartosz Gadzina Beksien Przetwórnia za ocet truskawkowy
• Magdalena Owczarek KGW Ornontowice za andruty – pischingery
Kategoria - napoje regionalne :
Bezalkoholowe:
I nagroda:
• Michał Podgórski za aromatyczny syrop z róży
Alkoholowe:
I nagroda:
• Krystyna Resiak - Stowarzyszenie Trójwsi Ostrów, Zaborze, Przybynów za piołunówkę
Wyróżnienia w kategorii - napoje regionalne:
• Rafał Bobowski za syrop z moiczków (syrop z mniszka lekarskiego)
• Alicja Podgórska za nalewkę wiśniową
• Edward Stolarczyk za wino z wiśni
• Maria Mańka KGW Popielów – Radziejów za bołlę
Kategoria - inne produkty regionalne:
I nagroda:
• Paulina Teresa Reszuta za ocet piwny
• Zofia Bojda za krem herbaciany
Nominacje do nagrody „Perła 2019”:
• masło krzepickie – OSM w Krzepicach
• miód rzepakowy – Krzysztof i Kacper Widuch
• chleb żytni razowy - ZPHU „Ba-Ja” s.c. J.Babula, D.Janicka

 

chleb NKD 2019IMG 20190731 WA0048

NKD 2019

andruty

chrzan

boula

ciastka

krem

krzepice

miody

murzyn

ocetIMG 20190731 WA0047

orzechowa

piołunó

ser

skwarki

syropIMG 20190731 WA0045

szynka

słoiki

wędlna

zajączki