^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Zaloguj

Wpisz Imię, Nazwisko i hasło

Użytkownik
hasło

Kalendarz szkoleń

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
5
6
9
11
Data : piątek, 11 październik 2019
12
13
14
20
21
24
25
26
27
28
29
30
31

Produkty tradycyjne i regionalne szansą rozwoju Orawy i Beskidów

W dniach 5-6 października br. zorganizowany został wyjazd seminaryjny dla rolników z gminy Węgierska Górka  oraz członków Stowarzyszenia Hodowców Owiec, Kóz i Producentów Zdrowej Żywności  na Orawę w Słowacji. Tematem wyjazdu seminaryjnego były Produkty regionalne i tradycyjne szansą rozwoju regionów Orawy i Beskidów.

Był to wspólny wyjazd z członkami Powiatowej Izby Rolniczej oraz sołtysami Żywiecczyzny.

W pierwszym dniu zwiedziliśmy  gospodarstwa pana Józefa Kondeli, właściciela Agropenzión AB Novoť, zajmującego się hodowlą owiec i  krów mlecznych.

Gospodarstwo użytkuje około 1100 ha użytków rolnych. W Novocie uczestniczyliśmy w pokazie wyrobu tradycyjnych serów, dojenia owiec oraz  degustowaliśmy produkty z regionu Orawy - wyroby z mleka owczego i krowiego.

Po południu zwiedziliśmy piękny, malowniczo położony  na skałach zamek w miejscowości Orawski Podzamok.

W drugim dniu nastąpił przejazd do gospodarstwa rolnego Bobrovec, zajmującego się hodowlą bydła, koni i owiec. Poznaliśmy główne kierunków produkcji: pełnowartościowego mleka owczego, jogurtów, różnych gatunków sera, a także mięsa jagnięcego i wołowego. Gospodarstwo to posiada  ok. 1400 ha użytków rolnych, a w strukturze upraw rolnych, oprócz tradycyjnych upraw rolniczych, znajduje się około10 ha borówki amerykańskiej oraz roślina zielarska - ostropest plamisty.

Atrakcją naszego  pobytu w drugim dniu był rejs statkiem wycieczkowym na Wyspę Slanicką po Jeziorze Orawskim. Wszyscy pełni wrażeń i nowych doświadczeń wróciliśmy na Żywiecczyznę.

DSC 1140