^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Zaloguj

Wpisz Imię, Nazwisko i hasło

Użytkownik
hasło

Kalendarz szkoleń

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
4
Data : środa, 4 grudzień 2019
5
8
9
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

XXV Jubileuszowy Hołdymas Gazdowski.

 

Ciupagi16 listopada 2019 roku gmina Węgierska Górka świętowała po raz XXV Jubileuszowy Hołdymas Gazdowski.

Dawniej „Hołdymasy” wyprawiali gospodarze po zakończeniu ważniejszych prac w gospodarstwie, np. po żniwach, wykopkach, sianokosach, co oznaczało lepsze „jodło”, dobrą zabawę z tańcami przy dźwiękach muzyki ludowej. W ten sposób dawniej, jak i obecnie wyraża się radość i zadowolenie z dobrze spełnionego obowiązku, cieszy się z szczęśliwie zebranych plonów. Obecnie jest to impreza, w której uczestniczy 5 Kół Gospodyń Wiejskich z Gminy Węgierska Górka oraz Stowarzyszenie Hodowców Owiec, Kóz i Producentów Zdrowej Żywności.

W tym roku panie z KGW Cisiec Duży na czele z przewodniczącą Czesławą Okrzesik świętowały 65 lecie KGW Cisiec Duży, Podsumowały swój dorobek w rozwój społeczności lokalnej oraz w rozwój całej gminy.

Przybyłych gości przywitał znakomity występ zespołu regionalnego Małe Cisy z Ciśca. Młodzi artyści pod okiem kierownictwa zespołu: pani Celiny Motyki oraz pana Czesława Węglarza, zaprezentowali piękny program, który został nagrodzony gromkimi brawami. Następnie zaprezentowali się niezwykle utalentowani uczniowie Marcina Bieguna oraz Szymona Kupczaka. Nie zabrakło występów Kół Gospodyń Wiejskich obfitujące w zdrowy, góralski humor.       

W ramach organizowanego corocznie konkursu potraw regionalnych potraw przygotowanych przez KGW z poszczególnych sołectw gminy Węgierska Górka i Stowarzyszenie Hodowców Owiec, Kóz i Producentów Zdrowej Żywności przygotowano do degustacji następujące potrawy regionalne: prażuchy, pierogi z mięsem, wątróbka z fasolką, sery góralskie oraz tradycyjna zupa grzybowa z grzankami. Uczestnicy konkursu otrzymali symboliczne nagrody za udział w konkursie.

Gospodynie z  KGW Cisiec Duży, które pięknie przystroiły salę oraz przygotowały wystawę rękodzielnictwa oraz własnych przetworów z owoców i warzyw. O góralski charakter pozostałej części imprezy zadbały kapele: Grapa, Grajency, Baraby i Wróble. 

                               

                                                                                                     Uczestnik Ewa Foik

                                                                                                      PZDR Żywiec

zespól cisiec