^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

POTRAWY WIELKANOCNE W GMINIE MIEDŹNA

DSC07994

 

Święta Wielkanocne już za nami, ale smaki ze świątecznego stołu towarzyszyły nam podczas XIII KONKURSU POTRAW NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO, który odbył się 9 kwietnia br. pod hasłem „Święta Wielkanocne w Gminie Miedźna". Organizatorami konkursu byli: Gminny Związek Kółek Rolników i Organizacji Rolniczych w Miedźnej z Panią Prezes Łucją Krutak na czele, Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Pszczynie – PZDR w Pszczynie oraz Gminny Ośrodek Kultury w Miedźnej.
Wśród obecnych gości byli m.in. Wójt Gminy Miedźna Bogdan Taranowski, Prezes WZKRiOR w Katowicach Pan Andrzej Krawczyk, v-ce Starosta pszczyński Pan Krystian Szostak, Przewodnicząca Rady Powiatu Barbara Bandoła, v-ce Przewodnicząca Rady Powiatu AGATA Tucka-Marek, Kierownik ARiMR BP w Pszczynie Pan Marian Brandys, Kierownik KRUS w Pszczynie Pani Mirosława Wojciech, Dyrektor PUP w Pszczynie Bernadeta Sojka – Jany, kierownik ŚODR - PZDR w Pszczynie Pani Anna Rogala-Romanek oraz wielu innych znakomitych gości.
Panie z 6 Kół Gospodyń Wiejskich przygotowały potrawy, które zwyczajowo znajdują się na wielkanocnym stole. Zebrani mogli degustować jaja faszerowane, żur, pasztety, mięsa, sałatki, wędliny, ciasta z królującymi babami, sernikami i mazurkami, a wszystko podane na pięknie udekorowanych stołach i przedstawiane przez panie ubrane w regionalne stroje.
Ponieważ formuła konkursowa zobowiązuje do wyłonienia najlepszego „stołu", Komisja w składzie której znaleźli się: Bogdan Taranowski, Andrzej Krawczyk, Łucja Krutak, Anna Rogala-Romanek, Krystian Szostak, oceniła wszystkie Koła pod kątem: smaku, oryginalności w wykorzystaniu produktów z gospodarstwa rolnego, sposobu podania potrawy i związku potrawy z tradycją. Komisja po degustacji oceniła potrawy i postanowiła wyróżnić następujące Koła: KGW Wola za pasztet wołowo - wieprzowy, jaja faszerowane, ziemniaki pieczone, babcyne szałoty i baby, KGW Grzawa za zupę chrzanową, pieczeń rzymską, jaja faszerowane, roladki drobiowe z warzywami, mazurek i sernik. Wytypowane Koła będą reprezentować Gminę Miedźna na powiatowym konkursie potraw.
Wszystkie Koła w podziękowaniu za trud włożony w przygotowanie potraw, otrzymały pamiątkowe dyplomy, kwiaty oraz drobne upominki. Miłym akcentem było wręczenie organizatorkom Konkursu – Pani Łucji Krutak i Annie Rogali-Romanek listów Gratulacyjnych przez Panią Dyrektor PUP w Pszczynie.

 

DSC08002

 

DSC08012

 

DSC08024

 

DSC08044

 

DSC08048

 

Tekst i fot. A.Rogala-Romanek

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com