^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Prężne KGW Radziejów-Popielów z Rybnika

W dniu 24.05.2018 r. w Domu Przyjęć Iwona w Rybniku miało miejsce spotkanie Koła Gospodyń Wiejskich Radziejów-Popielów z okazji zbliżającego się Dnia Matki. Uroczystość uświetniły występy dzieci z pobliskiego przedszkola oraz scenki kabaretowe i autorskie piosenki w wykonaniu samych Pań z Koła. W spotkaniu wziął również udział prezes Kółka Rolniczego z Radziejowa-Popielowa Pan Wiktor Adamczyk.

KGW Radziejów Popielów 6

KGW Radziejów Popielów 5

KGW Radziejów Popielów 3

Podczas spotkania nie zabrakło też akcentów regionalnych, gdyż zarówno przedszkolaki, jak i gospodynie podczas wystąpień promowali <swoja ślonsko godka>. Scenki kabaretowe po raz kolejny dowiodły, że Panie mają dystans do siebie i nie boją się pokazać przed publicznością przebrane za księdza czy podstarzałego tetryka z sumiastym wąsem.

KGW Radziejów Popielów 2

KGW Radziejów Popielów 4 

          KGW Radziejów Popielów 7

O niegasnącej aktywności KGW Radziejów-Popielów świadczy również fakt o ich zakwalifikowaniu się, jako jednego z trzech kół z terenu województwa śląskiego, do udziału w warsztatach kulinarnych pn. „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem, co zjem” organizowanych przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej oraz Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Warsztaty będą miały miejsce 28-29.06.2018 r. w Centrum Współpracy Międzynarodowej w Grodnie k. Międzyzdrojów. Koło Gospodyń będzie prezentować lokalny produkt jakim jest hauskyjza (ser domowy/chodzący) oraz wodzionka.

Celem warsztatów jest poszerzenie wiedzy i kompetencji z zakresu unijnych i krajowych systemów jakości żywności. Uczestnicy warsztatów poszerzą wiedzę nt. dziedzictwa kulinarnego swojego regionu, dowiedzą się, jak wyszukiwać, identyfikować i promować lokalne i regionalne produkty, jak funkcjonują krótkie łańcuchy żywności oraz wymienią się swoimi doświadczeniami w zakresie przygotowywania lokalnych produktów. Poznają również możliwości legalnej sprzedaży lokalnej żywności w  ramach sprzedaży i dostaw bezpośrednich, Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD) i działalności Marginalnej Lokalnej i Ograniczonej (MOL). Poruszona zostanie również tematyka żywienia funkcjonalnego i wykorzystania w nim lokalnych zasobów kulinarnych. Warsztaty kulinarne poprowadzą znani szefowie kuchni.  

           

Ramowy program warsztatów:

Dzień I

09:00 - 10:00 Przywitanie oraz przedstawienie przez członków KGW informacji o swoich produktach/potrawach

10:00 - 12:00 ,,Dziedzictwo kulinarne naszego regionu''

12:00 - 13:00 Przerwa na obiad

13:00 - 15:00 ,,Jak wyszukiwać i promować lokalne, regionalne i tradycyjne produkty?''

15:00 - 16:00 ,,Krajowe i unijne systemy jakości żywności''

16:00 - 18:00 ,,Wprowadzenie do obrotu żywności regionalnej i lokalnej''

18:00 - 18:30 Dyskusja

Dzień II

09:00 - 10:00 ,,Dziedzictwo kulinarne naszego regionu''- podsumowanie i wymiana doświadczeń

10:00 - 11:00 ,,Czym jest żywność funkcjonalna i jakie może być jej zastosowanie w tradycyjnej kuchni?''

11:00 - 13:00 Warsztaty kulinarne

13:00 - 14:00 Obiad

14:00 - 16:00 ,,Upowszechnianie wiedzy o swoich produktach w regionach'' - kontynuacja rozważań, sprawy organizacyjne

16:00 - 16:30 Podsumowanie i zakończenie

(www.efrws.pl)

Trzymamy kciuki za nasze Koło i życzymy mu wielu sukcesów.

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com