^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Zaloguj

Wpisz Imię, Nazwisko i hasło

Użytkownik
hasło

Kalendarz szkoleń

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
10
11
16
23
24
25
27
Data : środa, 27 listopad 2019
28
Data : czwartek, 28 listopad 2019
29
30

Kanon kuchni polskiej – zaproszenie do konsultacji

Zapewne cześć z Państwa pamięta, że w roku ubiegłym z okazji 100 Rocznicy Odzyskania przez Polskę Niepodległości, z inicjatywy Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Pana J. K. Ardanowskiego została przez MRiRW zainicjowana akcja a następnie projekt „Kanon kuchni polskiej”, do którego przesyłaliśmy potrawy i produkty uważane przez nas za bardzo charakterystyczne i przede wszystkim tradycyjne dla danego regionu.

Dziś MRiRW zaprasza do przesyłania uwag i opinii na temat opracowanego w ramach projektu dokumentu „Kuchnia polska.Tradycja, teraźniejszość, wspólnota.,” który jest próbą odpowiedzi na pytanie: czym jest kuchnia polska?

kanon1

Prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu zaproponował zbiór przepisów (zaprezentowano 100 tradycyjnych potraw kuchni polskiej z podziałem na cztery grupy), które następnie zostały zinterpretowane przez kucharzy z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie pod kierunkiem Pana Macieja Nowickiego, ale opracowanie poza przepisami zawiera także bardzo ciekawy wstęp z kontekstem historycznym . Przedstawiony do oceny materiał ma być przyczynkiem do dalszych prac, a także otwarciem dyskusji i rozważań nad dalszym kształtem projektu.

Uwagi i opinie nalezy przesyłać do 30 września 2019 r. na adres e-mail: //Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.">Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Szczegółowe informacje oraz materiały do pobrania znajdują się na stronie www.minrol.gov.pl

 

 

Źródło: www.minrol.gov.pl