^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Zaloguj

Wpisz Imię, Nazwisko i hasło

Użytkownik
hasło

Kalendarz szkoleń

Pn Wt Śr Cz Pt So N
2
3
4
Data : poniedziałek, 4 marzec 2019
10
13
Data : środa, 13 marzec 2019
14
23
24
25
27
28
29
31

Newsletter

Galeria

baner galeria27  

Nowe regulacje prawne

40684092 1825567767499078 8479512842540679168 oW dniu 01 stycznia 2019 r weszły w życie zapowiadane wcześniej nowe regulacje prawne , w tym wyczekiwane przez rolników dotyczące poszerzenia możliwości sprzedaży w zakresie rolniczego handlu detalicznego oraz uproszczeń w zakresie produkcji MLO.


• Ustawa z dnia 9 listopada 2018 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników do sklepów i restauracji


Zmiany dotyczą m.in.
W ustawie z dnia 26 lipca 1991 r o podatku dochodowym od osób fizycznych( Dz. U z 2018 r. poz. 1509 z późn.zm. ) wprowadza się zmianę , która podwyższa kwoty przychodów zwolnionych z podatku dochodowego od osób fizycznych do 40 000 zł rocznie.
Ponadto umożliwia korzystanie ze zwolnienia podatkowego przez określone podmioty prowadzące produkcję i sprzedaż przetworzonych w sposób inny niż przemysłowy produktów roślinnych i zwierzęcych, o ile podmioty te korzystałyby w procesie produkcji z własnego surowca (wymagany jest co najmniej 50% udział własnego surowca w produkcie) oraz nie zatrudniały pracownikó. Po przekroczeniu limitu 40 tysięcy złotych podatek dochodowy wynosi 2%.
Podmioty prowadzące rolniczy handel detaliczny mają obecnie szerszy zakres odbiorców gdyż mogą sprzedawać swoje produkty na rzecz zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczaniem dla konsumenta finalnego, w tym sklepów, restauracji, stołówek i innych placówek o podobnej charakterystyce, zlokalizowanych na określonym obszarze. Obszar ten obejmuje województwo, w którym ma miejsce prowadzenie produkcji żywności w ramach RHD oraz powiatów lub miast stanowiących siedzibę wojewody lub sejmiku województwa, sąsiadujących z tym województwem.

• Ustawa z dnia 4 października 2018 r. o zmianie ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia


Ustawa wprowadza ułatwienia z zakresu prawa żywnościowego odnoszące się do procedury rejestracji działalności u właściwego organu urzędowej kontroli żywności dla podmiotów zamierzających prowadzić produkcję żywności na małą skalę i jej wprowadzanie na rynek w krótkich łańcuchach dystrybucji. Zniesieniu ulega obowiązek sporządzania i przedkładania powiatowemu lekarzowi weterynarii do zatwierdzenia projektu technologicznego zakładu oraz obowiązek informacyjny dla podmiotów prowadzących sprzedaż bezpośrednią lub działalność marginalną, lokalną i ograniczoną.

DSC 0114

Ułatwione zostaje rozpoczęcie działalności przez podmioty zamierzające prowadzić produkcję żywności na niewielką skalę w pomieszczeniach używanych głównie jako prywatne domy mieszkalne, ale gdzie regularnie przygotowuje się żywność w celu wprowadzania do obrotu. Zniesiony zostaje obowiązek zatwierdzenia tego rodzaju działalności , a jedynie obowiązek złożenie wniosku o wpis do rejestru zakładów we właściwym organie Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

 na podstawie materiałów MRiRW