^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Zaloguj

Wpisz Imię, Nazwisko i hasło

Użytkownik
hasło

Kalendarz szkoleń

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
Data : wtorek, 4 czerwiec 2019
6
8
9
10
Data : poniedziałek, 10 czerwiec 2019
17
18
19
20
21
22
23
25
26
28

Galeria

baner galeria27  

Zimowe warzywo

          Jarmuż jak podaje Wikipedia jest odmianą botaniczną kapusty warzywnej. Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych. Jest jedną z najstarszych odmian użytkowych tego gatunku. W czasach starożytnych uprawiana była jako roślina ozdobna i jadalna. Znana jest wyłącznie z uprawy, nie występuje na stanowiskach naturalnych. Jest mało wymagającym gatunkiem rośliny spośród warzyw kapustnych.Posiada wiele cennych składników odżywczych i jest odporny na choroby. Kolorowe liście jarmużu ( zielone, fioletowe,czerwone ) są źródłem białka, błonnika, witamin (przede wszystkim C i K (, a także soli mineralnych – ( wapnia i potasu) oraz sulforafanu, który jest przeciwutleniaczem o silnym działaniu przeciwnowotworowym. Jarmuż to warzywo typowe dla okresu zimowego, ponieważ liście jarmużu spożywa się dopiero po pierwszych przymrozkach, bo wtedy tracą posmak goryczki. Zbiory jarmużu rozpoczynają się późną jesienią i trwają przez całą zimę. Odmiany jarmużu różnią się nie tylko barwą , ale również wielkością ( od 20 cm do 1 m ).Odmiany niskie w porównaniu z wysokimi, lepiej znoszą niskie temperatury, posiadają krótszy okres wegetacji o koło 30 dni. Okres wegetacji dla odmian niskich trwa od 90 do 100 dni. Zbiór jarmużu powinno się rozpocząć od dolnych liści i stopniowo obrywać wyższe partie, a na koniec rozetę. Obecnie popularne są koktajle warzywno-owocowe. Również jarmuż może być składnikiem takiego specjału. Wystarczy zblendować umyte liście jarmużu z obranym ananasem, bananem oraz jabłkiem i spożyć porcję naturalnej „bomby witaminowej”. Z jarmużu przygotowuje się zupy, sałatki, surówki oraz farsze do tart i sosy do makaronów. Wykorzystajmy okres późnej jesieni i zimy na przygotowywanie zdrowych i smacznych dań z tego warzywa.

IMG 20181005 151707232